/ Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ търсят варианти за деескалация в Близкия изток. Усилията на Вашингтон включват търсене на дипломатическо решение в Ливан, в момент, в който Израел продължава да нанася удари по Хизбула.

„Продължаваме да се ангажираме интензивно, за да предотвратим по-широк конфликт в региона“, съобщи Блинкен след срещата на върха за Източна Азия в Лаос.

Според държавният секретар САЩ са изразили загриженост пред Израел относно липсата на хуманитарна помощ, която да влиза в разкъсваната от война ивица Газа. В палестинския анклав силите на Израел се борят с групировката Хамас в продължение на година.

„Имам истинска загриженост относно неадекватността на помощта, която достига до тях (палестинците в Газа – бел.ред.)“, подчерта държавният секретар, като добави, че САЩ са „много пряко ангажирани с Израел“ по темата.

Американският топ дипломат обеща подкрепа за усилията на ливанската държава да се утвърди.

„Ясно е, че народът на Ливан има интерес - силен интерес - държавата да утвърди себе си и да поеме отговорност за страната и нейното бъдеще“, каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС