Антъни Блинкен
Антъни Блинкен / Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен кацна в Кайро рано тази сутрин, съобщи репортер на АФП във връзка с усилията за постигане на примирие в Газа. Ситуацията допълнително се усложни от вълната от взривове с пейджъри в Ливан.

По време на десетото си пътуване в Близкия изток от началото на войната в Газа преди близо година Блинкен ще обсъди усилията за водене на преговори с египетски официални лица, съобщават от Държавния департамент на САЩ.
 

Очаква се Блинкен да се срещне с египетския лидер Абдел Фатах ал-Сиси и да проведе пресконференция с външния министър Бадр Абделати, но няма да посети Израел в рамките на този кръг от дипломатически срещи.
 

Представители на САЩ споделиха в частен разговор, че не очакват пробив на преговорите в сряда в Кайро, но посещението на Блинкен ще продължи да поддържа кампанията за натиск за постигане на споразумение.

Посещението му идва, след като в Ливан избухнаха серия от пейджъри, използвани от членове на „Хизбула“, при което загинаха най-малко девет души, а около 2800 бяха ранени.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър Съединените щати, които са най-големият доставчик на оръжие и близък съюзник на Израел, „не са участвали“ и „не са знаели предварително за този инцидент“.

Неотдавна Израел обяви, че разширява целите на войната, предизвикана от нападенията на „Хамас“ на 7 октомври, като включва и борбата срещу „Хизбула“ по границата на страната с Ливан.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС