Бивш полски вицепремиер отива в затвора, искал секс услуги от съпартийки
Бивш полски вицепремиер отива в затвора, искал секс услуги от съпартийки / снимка: БГНЕС

Бившият полски вицепремиер Анджей Лепер беше осъден на две години и три месеца затвор, след като беше признат за виновен по обвинение, че изисквал и получавал сексуални услуги от жени, членуващи в неговата партия "Самоотбрана", съобщи ДПА.

Неговият съпартиец Станислав Лижвински получи присъда от пет години за изнасилване и принуждаване към секс на членове на "Самоотбрана" - националистка аграрна партия, известна с шумните си протести.

Скандалът се разрази през декември 2006 г., когато Анета Кравчик, член на партията на Лепер, разказа за вестник "Газета Виборча", че през 2001 г. Лепер и Лижвински поискали от нея сексуални услуги, за да я назначат на работа в регионален клон на партията. По онова време тя била безработна и трябвало да издържа две деца. Кравчик продължила да предоставя сексуални услуги до 2006 г., за да запази работата си.

Твърденията й бяха подкрепени от нейна съпартийка, която също отправи подобни обвинения след разкритията на Кравчик.

Лепер заяви, че всичко това са измислици се закани да обжалва присъдата.

Кравчик настояваше също, че Лижвински е баща на най-малкото й дете, но твърдението й беше оборено с ДНК-експертиза, съобщава БТА.

Лепер беше вицепремиер и министър на земеделието през 2006 и 2007 г. През 2007 г. той беше отстранен от правителството заради подозрения в корупция.