Берлин критикува гръцките власти за небрежност по повод убийство на студентка в Германия
Берлин критикува гръцките власти за небрежност по повод убийство на студентка в Германия / Thinkstock/Getty Images

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер остро критикува днес гръцките власти заради това, че не са издали нареждане за международно издирване на афганистански бежанец, осъден в Гърция и обвинен за убийството на студентка във Фрайбург, предаде АФП.

Скандал в Германия след ареста на афганистанец за изнасилване и убийство

„Това, което е станало, е много жалко и ние със сигурност ще трябва да разговаряме за това с гръцката страна", каза министърът на пресконференция. „Гръцките власти за съжаление са пропуснали да издадат нареждане за международно издирване", добави той.

Меркел осъди изнасилването и убийството на студентка от афганистански имигрант

Афганистански бежанец, представен от германския печат като Хюсеин К., бе задържан в началото на декември по подозрение, че е изнасилил и убил германска студентка във Фрайбург. Той е бил осъден на 10 години затвор в Гърция за "опит за убийство", но е бил условно освободен, след което е избягал от страната, посочи днес гръцки полицейски източник, както и германският министър.

Бежанците, които злоупотребяват с добрината на Германия

Арестуването на мъжа поднови в Германия дискусиите по въпроса за приема на мигранти, като германската популистка десница и полицейският синдикат използваха случая, за да критикуват "масовата" и "неконтролирана" миграция. Това престъпление е "абсолютно осъдително", но това не трябва да води до "отхвърляне на всяка група", изтъкна канцлерът Ангела Меркел.

Бежанецът, който е поискал убежище в Гърция като малолетен през януари 2013 г., е бил осъден през февруари 2014 г. на 10 години затвор от съд за малолетни заради нападение на 26 май 2013 г. на млада гъркиня на остров Корфу.

Потърпевшата, 20-годишна студентка, която той е блъснал от висока скала, го е идентифицирала като извършител на нападението. На базата на закон, целящ разтоварване на пренаселените гръцки затвори, осъденият е бил освободен условно на 30 октомври 2015 г., но полицията е изгубила дирите му два месеца по-късно. Тя обаче не е уведомила Интерпол за бягството му.

Гръцките медии критикуват днес небрежността на гръцките власти и дори реформата в гръцките затвори. „Иначе заподозреният щеше да бъде засечен от германските органи за сигурност при нормални проверки на самоличността при пристигането му в Германия или при разглеждане на молбата му за убежище", каза Томас де Мезиер.

Хюсеин К. е пристигнал през 2015 г. в Германия в разгара на миграционната криза. Тялото на убитата 19-годишна студентка по медицина бе намерено на 16 октомври в Югозападна Германия. Предполагаемият убиец бе разобличен чрез ДНК-тест.

Източник: БТА