Березовски и Литвиненко са вербувани от британското разузнаване, твърди Луговой
Березовски и Литвиненко са вербувани от британското разузнаване, твърди Луговой / netinfo

Андрей Луговой, обвинен от британската прокуратура в убийството на Александър Литвиненко, отрече да е замесен в смъртта му и заяви, че е много по-вероятно в убийството на Литвиненко да имат пръст британското разузнаване и живеещият във Великобритания руски магнат Борис Березовски, съобщиха осведомителните агенции.

Луговой даде в Москва сензационна пресконференция, излъчвана на живо от телевизионен канал, смятан за близък до властта. Изявленията му вероятно ще задълбочат руско-британския конфликт по случая, напомнящ за шпионските скандали от времето на студената война, отбелязва Ройтерс.

Бившият служител на руските специални служби Александър Литвиненко почина на 23 октомври в лондонска болница, отровен с радиоактивен полоний-210. Преди да издъхне, обвини за смъртта си руския президент Владимир Путин.

Днес Луговой, също бивш служител на тайните служби и отскоро основен заподозрян на британските следователи, отрече Кремъл да е поръчвал убийството на Литвиненко и каза, че той лично подозира, че то може да е дело на британските секретни служби, на мафията и на Борис Березовски, известен политически противник на Путин.

Луговой заяви, че разполага с доказателства за твърденията си, но ще даде подробности само на руските следователи.

Според Луговой Литвиненко е бил агент на британската МИ-6, който излязъл от контрол и е бил премахнат - ако не от самите служби, то най-малкото "под тяхна диктовка или с тяхно съдействие".

Луговой обясни обвинението срещу него със сделка между Лондон и Москва. Това, че е обвинен лично той, а не руските власти или специални служби, според него значи, че Лондон на практика предлага на Москва компромис - Русия да премълчи за контактите на Литвиненко и Березовски с британските тайни служби, а Великобритания да се откаже от обвиненията срещу руските тайни служби.

Луговой разказа, че Литвиненко се е опитал да го вербува за британските тайни служби и да го накара да събира компрометиращи материали за Путин.

Березовски, който през 90-те години за кратко бе заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, също е работел за британските спецслужби, каза още Луговой. Магнатът веднага отрече това да е вярно и коментира, че от страна на Луговой това е опит за отклоняване на вниманието. Березовски заяви освен това, че Луговой очевидно действа по инструкции на Кремъл.

В днешната пресконференция участва и Дмитрий Ковтун, приятел и бизнес партньор на Луговой, чието име също бе замесено в случая Литвиненко. Ковтун още веднъж отрече да е свързан с отравянето на Литвиненко.

Британското външно министерство отхвърли обвиненията на Луговой към британската страна. Смъртта на Литвиненко е криминален случай и не е свързан с разузнаването, заяви говорител на Форин офис.

Константин Косачов, председателят на парламентарния комитет по външни работи, призова британските власти да помогнат за проучване на "много сериозните обвинения срещу британските специални служби".