Вагнер Русия
Вагнер Русия / БГНЕС
Беларуското министерство на отбраната съобщи днес, че беларуската армия продължава да провежда съвместни учения с бойци на руската наемническа групировка "Вагнер" на военен полигон близо до град Брест, на границата с Полша, предаде Ройтерс.

Наемниците от руската частна военна компания "Вагнер" ще помогнат в обучението на спецчастите на беларуската армия по време на учения на военен полигон близо до границата с Полша, се казва в изявлението на министерството.

Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в разпространено вчера видео, в което приветства бойците си на беларуска земя и им казва, че засега те повече няма да се бият в Украйна. Той им нарежда да обучават беларуската армия и да събират сили за ново "пътуване до Африка".

"Въоръжените сили на Беларус продължават съвместните учения с бойците от ЧВК "Вагнер", каза беларуското министерство на отбраната.

„През седмицата подразделения на силите за специални операции заедно с представителите на ЧВК ще отработват задачи по военна подготовка на военния полигон в Брест", допълни министерството.

Полша съобщи по-рано този месец, че ще изпрати 500 полицаи за укрепване на сигурността на границата си с Беларус и за справяне с нарастващия брой пресичащи границата мигранти, както и с потенциални заплахи, след пребазирането на наемниците от ЧВК "Вагнер" в Беларус, посочва Ройтерс.
Алексей Маргоевски/БТА