Александър Лукашенко
Александър Лукашенко / Gulliver/Getty Images, архив
Посланиците на Беларус във Варшава и Вилнюс ще бъдат отзовани на 5 октомври в Минск за консултации и на Полша и Литва е предложено да направят същото, съобщи говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз, цитиран от ТАСС.

Той препоръча на Полша и Литва в срок до 9 октомври т.г. да съкратят броя на своите дипломати в посолствата си в Минск, за да има паритет с броя на беларуските дипломати в техните държави. Петдесетте дипломати на Полша в Беларус трябва да бъдат сведени до 18, а тези на Литва - от 25 на 14, каза Глаз.

Беларус отвърна на ЕС с пакет от санкции

В съобщение на уебсайта си беларуското външно министерство съобщи днес, че предстои преакредитация на журналистите от чуждестранни медии на работа в Беларус. Според съобщението съгласно решение на правителството е разработена нова редакция на правилника за акредитиране на журналистите от чужди медии.

По тази причина издадените досега акредитационни карти са невалидни от 2 октомври. От понеделник сутринта следващата седмица започва приемането на заявки онлайн за ново акредитиране, обяви дипломатическото ведомство в Минск.
БТА