/ iStock/Getty Images
Бивш севернокорейски дипломат спечели депутатски мандат в най-престижния южнокорейски избирателен район четири години след като избяга от посолството в Лондон и дезертира в Южна Корея.

Тхае Йон-хо беше заместник-посланик на Пхенян във Великобритания, където управляваше тайните фондове на лидера Ким Чен-ун, докато не избяга в демократичната и богата Южна Корея през 2016 г.

Петдесет и петгодишният Тхае спечели в един от трите избирателни района в шикозния сеулски квартал Гангнам за основната опозиционна консервативна партия на парламентарните избори вчера. Той победи бившия депутат от управляващата партия от този район, който имаше четири поредни мандата, с почти 20 процента разлика.

"Силно се притеснявах, че жителите на Гангнам няма да изберат човек от Севера", каза усмихнатият Тхае в приветствена реч, разпространена в ЮТюб, след като тълпи от избиратели се събраха в предизборния му щаб, скандираха името му и го аплодираха.

"Но толкова много хора тук ми дадоха сила - стискаха ми ръката, приветстваха ме в Гангнам и обещаваха да гласуват за мен", каза той с пресипнал глас след седмици на предизборни митинги.

Гангнам, който е богат, консервативен квартал, известен със своите бутици, първокласни барове и луксозни жилища, спечели световна известност благодарение на хита в стил К-поп на музиканта Сай от 2012 г. "Гангнам стайл".

Тхае, който беше работил в Южна Корея като външнополитически експерт преди да се кандидатира за парламента през февруари, е първият беглец от Северна Корея, станал депутат, представляващ избирателен район в Южна Корея. Чхо Мюн-чхул, бивш севернокорейски професор, зае място в парламента от 2012 до 2016 г. с партийна подкрепа, но без да представлява избирателен район.

На изборите бе отбелязано безпрецедентно ниво на участие на севернокорейски бегълци, които отправят предизвикателство към смятаната от тях за пълна с пропуски политика на южнокорейския президент Мун Дже-ин към Севера.

Организации на бегълци се оплакват, че правителството на Мун е орязало финансирането им, пренебрегва човешките права и потиска дейността на анти-пхенянските активисти за сметка на опитите за помирение с режима на Ким.

Друг беглец - Джи Сеон-хо, който бе поканен във Вашингтон през 2018 г. да присъства на речта на американския президент Доналд Тръмп "За състоянието на съюза", бе избран в парламента по пропорционалната система.

"Без корени"

Но политическият пробив на Тхае съвсем не бе лесен и срещна опозицията на някои граждани и дори на ръководителя на предизборната кампания на неговата партия, Ким Чхон-ин, който каза, че Тхае не е подходящ да представлява района, защото няма "корени в Южна Корея".
По-късно Ким се извини и подкрепи Тхае.

"Зашеметяващата му победа означава, че за хората в Гангнам наистина няма значение това, че е беглец. Те изглежда смятат, че той е по-лоялен към Юга, отколкото към Севера", смята Лим Сеон-хо, професор по политически науки в Университета "Кхюн Хе" в Сеул.

Критиците му повдигнаха също въпроси за богатството на Тхае, когато се разбра, че той притежава състояние от 1,8 млрд. вона (1,5 млн. долара).
Тхае заяви, че е спечелил парите от лекции и писане на книги, и статии, като е плащал повече от 100 млн. вона (81 000 долара) данъци всяка година.
Двете му мемоарни книга станаха голям хит. Първата от тях, в която описва как Пхенян тайно трупа чуждестранна валута чрез дипломатическите си представителства, както и двуличието на ангажиментите за денуклеаризация, се продаде в повече от 200 000 екземпляра в Южна Корея и бе издадена на няколко езика.

Държавните медии в Северна Корея критикуват бягството на Тхае, като го наричат "човешка отрепка" и престъпник, който е присвоил държавни средства, и е извършил сексуално посегателство срещу непълнолетен.

Тхае категорично отрича тези твърдения и изразява решимост да продължи политическата си дейност, дори след като полицията затегна сигурността заради опасения за безопасността на населението.

"Рискувах живота си, за да пристигна в Южна Корея в търсене на свободна демокрация и ценностите на пазарната икономика", каза Тхае.

"Ще решавам местните проблеми чрез пазарни принципи . . . и ще настоявам за политика към Северна Корея, която по-добре да отразява реалността там, и да отговаря на чувството за гордост на южнокорейските граждани", допълни той.