динозавър
динозавър / iStock/Getty Images
Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на тиранозавър на 75 милиона години, което хвърля нова светлина върху променящия се начин на хранене на древните хищници, предадоха осведомителните агенции.

Според проучване, публикувано в изданието "Сайънс адвансис", задните крайници на два малки птицеподобни динозавъра, са намерени под гръдния кош на млад горгозавър, близък братовчед на тиранозавъра рекс.

Авторите на проучването твърдят, че откритието показва, че малките горгозаври са се хранили с непораснали животни. По-ранни фосилни доказателства даваха основание да се смята, че възрастните екземпляри са нападали и изяждали големи тревопасни динозаври, които са живеели на стада.

Доктор Дарла Зеленицки, един от водещите учени в изследването, каза пред Би Би Си, че откритието е "солидно доказателство, че тиранозаврите драстично са променяли начина си на хранене, когато са пораствали".

"Сега знаем, че тези тийнейджъри (тиранозаври) са ловували малки и млади динозаври. Тези непораснали тиранозаври вероятно не са били готови да се втурнат към група от динозаври с рога, чиито възрастни екземпляри са тежали хиляди килограми", казва тя.

Първоначално вкаменелостите са открити през 2009 г. в днешната канадска провинция Албърта, но са се намирали под скала и затова изследването е отнело години. 
Първоначалното откритие е направено от служители на Кралския палеонтологичен музей "Тирел" в Албърта.
Теодора Славянова/БТА