/ БТА
Американският президент Джо Байдън заяви днес, че очаква Иран да нападне Израел "скоро, а не след време" и предупреди Техеран да не го прави, предадоха Ройтерс и ДПА.

Запитан от журналисти какво е посланието му към Иран, Байдън отговори само: „Не го правете“ и подчерта ангажимента на Вашингтон да защитава Израел.

"Ние сме посветени на защитата на Израел. Ще подкрепяме Израел. Ще помагаме за защитата на Израел и Иран няма да успее", заяви американският президент.

С оглед на евентуален ответен удар на Иран срещу Израел САЩ по-рано обявиха, че ще увеличат военното си присъствие в Близкия изток. Представител на министерството на отбраната заяви пред ДПА, че САЩ изпращат допълнителни сили в региона, за да засилят „регионалните усилия за възпиране и да увеличат защитата на американските сили“.

Остава неясно за какви точно активи става въпрос и откъде докъде се извършва прехвърлянето, посочва ДПА.

Заплахите на Иран към Израел се увеличиха след въздушния удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко военни генерали.

Американският президент каза, че не иска да уточнява с какви секретни сведения разполага Вашингтон за плановете на Техеран, информира още Ройтерс.

САЩ вече значително увеличиха военното си присъствие в региона след терористичната атака на ислямисткото движение „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. и изпратиха няколко военни кораба в Близкия изток, напомня ДПА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Георгиева/БТА