/ Istock
САЩ увериха Израел, че може да разчита на подкрепата им във връзка със заплахи от Иран, предаде ДПА.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън препотвърди подкрепата на САЩ за сигурността на Израел на среща с израелския министър на отбраната Йоав Галант, заяви снощи говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

По-рано американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще помагат на Израел в случай на заплахи от Иран и съюзените със страната групировки.

След неотдавнашната атака срещу иранското посолство в Сирия, за която се предполага, че бе извършена от Израел, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отправи заплахи срещу еврейската държава, включително и вчера.

Атаката срещу посолството е равнозначна на атака срещу територията на Иран, каза иранският лидер.

"Злият режим (Израел - бел. ДПА) направи грешка, трябва да бъде наказан и ще бъде наказан", заяви аятолах Хаменей.
Двама генерали и още петима членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция бяха убити при въздушен удар по комплекса на иранското посолство в Дамаск в началото на този месец. Оттогава насетне иранските лидери на няколко пъти заплашват да си отмъстят за атаката.

На вчерашна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида президентът на САЩ Джо Байдън каза, че се отнася сериозно към заплахите на Иран.

"Както казах на премиера Нетаняху, нашият ангажимент по отношение на сигурността на Израел във връзка със заплахите от Иран и съюзническите му групировки е железен", изтъкна Байдън.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА