/ /Getty Images
Иран заяви, че убийството на високопоставения представител на "Хамас" Салех ал Арури при удар на израелски безпилотен самолет в Ливан днес ще разпали още повече съпротивата срещу Израел, съобщи Ройтерс, като цитира ирански държавни медии.

"Кръвта на мъченика несъмнено ще разпали нова вълна на съпротива и мотивация за борба срещу ционистките окупатори не само в Палестина, но и в региона и сред всички търсещи свобода по света", каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Той също така осъди нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Ливан от страна на "агресивния ционистки режим".

Премиерът на Палестинската автономия Мохамад Ибрахим Щайе също осъди убийството на Ал Арури, предаде Франс прес.

Израел ликвидира заместник-ръководителя на „Хамас“ в Бейрут

Въпреки че ислямисткото движение "Хамас" и палестинските власти са в конфликт от 2007 г., Щайе "осъди убийството, извършено в южно предградие на ливанската столица Бейрут тази вечер.

"Заместник-председателят на политическото бюро на "Хамас" беше убит заедно с двама свои спътници", отбеляза палестинският премиер.

Той определи удара като "престъпление, извършено от известни престъпници", и предупреди "за рисковете и последствията, които може да настъпят", се казва в изявление на неговата канцелария.

Салех ал Арури, обвиняван от Израел, че стои зад многобройни нападения, беше избран през 2017 г. за заместник на  ръководителя на политическото бюро на "Хамас" Исмаил Хания, като официално се превърна във фигура номер две в ислямисткото движение. След като прекара общо почти 20 години в израелски затвори, той бе освободен през 2010 г., при условие че ще отиде в изгнание, и оттогава живееше в Ливан, отбелязва АФП.
Асен Георгиев, БТА