Невероятната история на един австралиец, който в продължение на 60 години е спасил живота на 2 милиона бебета. Благодарение на този човек, новородените са получили шанса да пораснат, съобщава Нова телевизия.

На пръв поглед Джеймс Харисън е съвсем обикновен дядо. Той обича внучетата си, колекционира пощенски марки, разхожда се по крайбрежието всеки ден.

Златно е това, което тече във вените му - всяка седмица през последните 60 години той дарява кръв.

„Нарекоха ме „Човекът със златната ръка", казва Джеймс Харисън, донор на кръв.

„През 1951 г. претърпях операция, при която ми беше премахнат част от белия дроб. Прелели са ми 13 литра кръв. Животът ми беше спасен от непознати хора", казва Харисън.

Заради непознатите, спасили живота му, той решава също да дарява. Веднага след това е повикан в болницата, където му обясняват, че неговата кръв може би е решението на загадъчен медицински проблем.

„В Австралия, до 1967-ма година хиляди бебета умират, а лекарите не знаят защо. Накрая установяват, че става въпрос за резус фактор несъвместимост. Кръвта на Джеймс съдържа антителата, което е невероятно", казва Джема Фалкенмире, представител на Червения кръст.

Така от кръвта на Джеймс лекарите създават ваксина, която преодолява несъвместимостите на резус фактори между майката и бебето.

„Днес ще дам кръв за 1101-ви път. Това е нещо, което мога да правя. Да бъда донор на кръв е един от талантите ми, може би единственият", казва Джеймс Харисън.

Ваксината, разработена благодарение на този единствен донор, е спасила два милион бебета. Не само в Австралия, но и в целия свят.