/ IStock
Университетът в Оксфорд и „AstraZeneca“ станаха първите производители на ваксини за коронавирус, които публикуваха резултатите от клиничните изпитвания на последния етап в научно списание, съобщи АФП. Така те изчистиха ключовото препятствие в глобалната надпревара за разработване на безопасни и ефективни лекарства за новия коронавирус.

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech

Проучването, публикувано в уважаваното медицинско списание „Lancet“, потвърждава, че ваксината действа средно в 70% от случаите, с ефикасност от 62% за тези, които са получили две пълни дози, и от 90% при тези, които са получили половината от пълна доза. Резултатите са "първите пълни рецензирани резултати за ефикасност", публикувани за ваксина срещу Covid-19, обяви „Lancet“.

Тази ваксина се разработва от молекулярни биолози и лекари от Националния здравен институт на САЩ и Оксфордския университет, водени от Сара Гилбърт. Основата за нея е вирусната ваксина ChAdOx1-MERS, която британски учени създадоха за борба с близкоизточната треска MERS, близък роднина на новия тип коронавирус (SARS-CoV-2).
Тази ваксина е тествана в много страни.

В новата статия учените публикуваха резултатите от експерименти, проведени в Бразилия, Южна Африка и Великобритания през последните шест месеца - от края на април до ноември тази година.

Общо в експеримента са участвали 23 700 души. Половината от тях са получили две дози от истинската ваксина, а другата половина са получили плацебо или ваксина срещу менингит. Учените наблюдавали здравето на доброволците както по време на самата ваксинация, така и през следващите три месеца след нея.

Шестима са починали при тестването на ваксината на Pfizer

"Доказахме, че аденовирусната ваксина срещу коронавирус, чиито аналози се използват за защита на други заболявания от 2009 г., е високо ефективна и може да се използва за борба с епидемията", каза Гилбърт.

Оказва се, че отрицателни странични ефекти от приемането на AZD1222 се появяват само при трима участници в експеримента. В същото време по-голямата част от доброволците са придобили имунитет срещу новия тип коронавирус.

Все пак остава неясно колко дълго продължава защитата срещу COVID-19. Учените се надяват, че по-нататъшните наблюдения върху здравето на участниците в третата фаза на клиничните изпитвания ще им помогнат да разберат колко бързо антителата изчезват от тялото на ваксинираните хора и дали това се случва по принцип. /
БГНЕС