/ iStock/Getty Images
Великобритания стана първата страна в света, която одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer" и "BioNTech" и обяви, че започва ваксинациите от началото на идната седмица, съобщи Ройтерс.

"Днес правителството прие препоръките от независимата регулаторна агенция по лекарствата и здравните продукти да одобри за употреба ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer"-"BioNTech", обяви британското правителство.

"Ваксината ще бъде на разположение за употреба на територията на Великобритания от следващата седмица", се посочва още в съобщението на правителството.

От "Pfizer" коментираха, че спешно издаденото разрешително е исторически момент в борбата срещу COVID-19. Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че програмата за ваксиниране в страната се задейства в началото на следващата седмица и че болниците са готови.

Британският премиер Борис Джонсън нарече "страхотна" новината за официалното одобрение за използване на ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech - решение, което според него ще задвижи отново икономиката, предаде Ройтерс.

"Страхотно е, че британският здравен регулатор Ем Ейч Ар Ей официално одобри ваксината на Pfizer-BioNTech срещу Ковид-19. Ваксината ще стане достъпна в цялото Обединено кралство от следващата седмица. Именно защитата на ваксините ще ни позволи да възстановим живота си и да задвижим отново икономиката", написа Джонсън в Туитър.

Английският главен здравен инспектор Крис Уити прогнозира, че ваксинирането на желаещите уязвими хора вероятно ще продължи до пролетта.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер-Бионтек, която ще стигне за малко под една трета от населението, тъй като за придобиване на имунитет трябва да се поставят по две дози.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обясни как ще бъде разпространена ваксината на територията на страната. Редовите граждани ще започнат да бъдат ваксинирани в началото на следващата седмица, след получаването на 800 000 дози от производствения център на Пфайзер в Белгия. Темпът на разпространение зависи от това колко бързо американската компания може да произведе и достави съответните дози. Доставянето на големи количества от ваксината по места ще стане факт догодина. Министър Ханкок каза, че първи ще бъдат ваксинирани възрастните хора, обитателите на старчески домове и персоналът им, както и онези, които са клинично уязвими.

Великобритания е утвърдила три маршрута за получаване на ваксината. Програмата е истинско предизвикателство, защото препаратът трябва да се транспортира и съхранява при температура от най-малко минус 70 градуса по Целзий.

На територията на страната има 50 болници, които чакат да получат ваксината, в момента се създават и големи центрове за ваксиниране.

Ако бъде одобрена ваксината на Оксфордския университет и компанията Астра Зенека (AstraZeneca), положението ще се промени, тъй като тя не изисква толкова ниски температури за съхранение и доставката й ще е по-лесна.
БТА