/ Gulliver/Getty Images
Гонсало Лопес Лаух е член на група визуални артисти от Аржентина, които се опитват да възкресят футболната легенда Диего Армандо Марадона под формата на мозайки, предаде Ройтерс.

Групата, наречена Командо Марадона, представи най-новото си творение - разноцветен стенопис, изобразяващ легендарния аржентински футболист, чиято кончина на 25 ноември миналата година потопи в скръб почитателите му от Буенос Айрес до Неапол, Италия.

Gulliver/Getty Images

Стенописът пред стадион Архентинос Хуниорс, където Марадона играе в ранните години на кариерата си, е от поредицата мозайки, които визуалните артисти създават през изминалите три месеца, за да почетат своя идол.

"Претворяваме нашата болка от загубата му в стенописи на обществени места", казва Гонсало, който сформира арт групата заедно с Паула Сото и Габриела Перейра.

Показаха последното видео с живия Марадона (ВИДЕО)

Артистите използват малки плочки за мозайките, за да са сигурни, че те ще са достатъчно издръжливи, както и лесни за подмяна, в случаи че творбите им станат обект на вандализъм.Мозайките изобразяват Марадона в екипи на отбори, за които е играл. Творците канят обикновени хора да поставят последните парченца от произведенията - отражение на факта, че Марадона е възприеман като национален герой, въпреки всеизвестните му проблеми с наркотична и алкохолна зависимост.

"Марадона е символ на Аржентина и нашата нация. Той е част от нашата ДНК. Носим го в кръвта си", казва Гонсало Лопес Лаух. 
БТА