Хиляди привърженици на арменската опозиция обсадиха днес сградата на парламента с настояване за оставката на премиера Никол Пашинян, предаде Асошиейтед прес.

Пашинян е под натиск да се оттегли още от ноември миналата година заради сключеното примирие с Азербайджан след шест седмици тежки сражения за Нагорни Карабах, в които азербайджанската армия си върна контрола върху големи части от региона.

Политическото напрежение в Армения нарасна миналия месец, когато началникът на генералния щаб на въоръжените сили Оник Гаспарян призова Пашинян да се оттегли, а в отговор премиерът го уволни.

Протестиращи нахлуха в правителствената сграда в Ереван, искат оставката на премиера (ВИДЕО)

В стремеж да засили натиска върху Пашинян опозицията призова привържениците си да блокират парламента. Те откликнаха на призива, а някои влязоха в сблъсъци с охраняващите полицаи.

Вазген Манукян, ветеран политик от опозицията, смятан за евентуален временен премиер, прогнозира, че военните няма да приемат заповедта на премиера за отстраняване на шефа на генщаба.

Опитвайки да намали напрежението, Пашинян предложи по-късно тази година да се състоят предсрочни парламентарни избори, но отхвърля искането на опозицията да се оттегли. Бившият директор на Националната служба за сигурност Артур Ванецян, който оглавява опозиционната партия "Отечество", настоява, че не трябва да има избори под управлението на Пашинян. 
БТА