Андреа Ледсъм се извини на съперничката си за британския премиерски пост
Андреа Ледсъм се извини на съперничката си за британския премиерски пост / снимка: БГНЕС

Андреа Ледсъм, държавният министър на енергетиката и климатичните промени, която се бори да стане следващият премиер на Великобритания, се извини на съперничката си Тереза Мей за свое изказване, намекващо, че тя e по-заинтересована от бъдещето на страната, понеже е майка, предаде Ройтерс. Мей няма деца.

Казаното от Ледсъм в интервю за вестник "Таймс", излязло в събота, предизвика скандал и остри критики от страна на привържениците на Тереза Мей, вътрешния министър на Великобритания, която е фаворит за приемник на Дейвид Камерън.

Мей или Ледсъм: коя ще е следващият премиер на Великобритания

"Вече казах на Тереза, че много съжалявам, ако съм я засегнала по някакъв начин, и че във вестника е написано точно обратното на това, което казах и мисля", заяви Ледсъм пред "Дейли телеграф".

Ледсъм беше малко позната в национален мащаб, преди да се включи в кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, но остава аутсайдер в съревнованието за наследник на Камерън, който каза, че ще подаде оставка, след като британците гласуваха за излизане от съюза, отбелязва Ройтерс.

Следващият премиер на Великобритания ще е жена

Ледсъм, която е вярваща християнка, обвини вестник "Таймс" в "булевардна журналистика", след като изданието публикува интервю, в което тя заявява: "Мисля, че да си майка означава, че си много заинтересована от бъдещето на страната".

Това накара депутати от управляващата Консервативна партия да нарекат изявлението "подло" и "обидно". В публикуваното днес интервю за "Дейли телеграф" Ледсъм каза, че скандалът много я е натъжил и че ако е виновна в нещо, то е, че е проявила наивност.

"Казах точно това, което мисля - че дали си майка или не не бива да има значение за кампанията. Бях притискана да кажа как децата ми са оформили моите възгледи", заяви тя пред "Дейли телеграф". "Дали имаш или не деца няма никакво отношение към качествата ти за премиерския пост", подчерта Ледсъм.

Източник: БТА