Амнести призова НАТО да разследва смъртта на цивилни по време на операцията в Либия
Амнести призова НАТО да разследва смъртта на цивилни по време на операцията в Либия / netinfo

Международната правозащитна организация Амнести интернешънъл призова НАТО да разследва смъртта на "десетки цивилни", убити погрешка по време на въздушните удари на алианса миналата година в Либия и да обезщети близките на жертвите, предаде Франс прес.

"Трябва да бъдат водени адекватни разследвания, а жертвите и техните семейства трябва да бъдат изцяло обезщетени", посочва в комюнике базираната в Лондон организация.

Амнести привежда 55 случая на цивилни - сред които 16 деца и 14 жени - убити при въздушни удари в Триполи, Злитен, Маджер, Сир и Брега. Повечето от тях са загинали при бомбардировка на жилищата им, макар да липсват всякакви сигнали, че къщите са били използвани за военни цели в момента на нападението.

Няколко месеца след края на операциите на НАТО в Либия нито алиансът, нито новите либийски власти са се свързали с жертвите, упреква Амнести, като се базира на свидетелства, събрани през януари и февруари.

НАТО трябва да разследва дали гибелта на цивилни е резултат от нарушаване на международното право и ако това е така, да изправи отговорните пред съда, твърди Амнести.

Въздушните удари на НАТО, нанасяни от 31 март до 31 октомври 2011 година по силата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН с цел защита на цивилни от репресиите на силите на Муамар Кадафи, изиграха ключова роля в падането на режима, припомня БТА. Но те издълбаха пропаст в Съвета за сигурност, където Русия, Китай, Южна Африка и Индия смятаха, че операцията е излязла от рамките на мандата на ООН, докато САЩ, Великобритания, Франция и Германия уверяваха, че ударите са законни и спасяват животи, припомня агенцията.