/ БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово, предаде Танюг.

По-рано и сръбското министерство на вътрешните работи постави в степен на пълна готовност специалните полицейски части.

Сръбският президент Александър Вучич
БГНЕС, архив

Президентът започна интензивна дипломатическа дейност, бе съобщено на Танюг от кабинета на Вучич. Той е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина и е дал да се разбере, че Сърбия няма да позволи етническо прочистване в Косово. От съюзниците Русия и Китай се очаква всякакъв вид помощ и подкрепа.

Междувременно косовската полиция съобщи, че се провежда операция на органите на реда и Полицейския инспекторат на Косово /ПИК/ по нареждане на Основния съд в Прищина за арест на няколко полицейски служители и граждани, заподозрени за организиране на престъпна група, предаде агенция Бета. При арестите полицията е срещнала въоръжена съпротива.

Операцията е предприета след няколкомесечно разследване от страна на Специалната прокуратура на Косово.

Според резултатите от разследването организирана престъпна група, включваща полицейски служители, се е занимавала с нелегална търговия със стоки, злоупотреба със служебно положение и даване на подкупи.

"Въпреки въоръжената съпротива в северната част на Косовска Митровица, полицейската операция продължава, включително арестите и обиските на няколко места, при които бе открито огнестрелно оръжие", съобщи косовската полиция.

Косовският премиер Рамуш Харадинай потвърди, че специалните косовски части са извършили арести в общини в Северно Косово, като подчерта, че става дума за операция срещу контрабандата и организираната престъпност, предаде Танюг.
Харадинай написа в Туитър, че операцията е насочена срещу организираната престъпност и нейна цел са между другото и полицейски и митнически служители. Косовският премиер призова гражданите да запазят спокойствие.
Сирени за въздушна опасност, които се използват от сърбите на север като сигнал за спешно събиране на населението, са били активирани около 6 часа сутринта.
Сръбският президент Александър  преди 11 дни предупреди, че прищинските власти подготвят арести на сърби, служещи в косовската полиция, и каза, че Прищина ще оправдае операцията си с предполагаема борба с престъпността, посочва Танюг.

 
БТА