Африканският съюз отхвърля предложението на Путин за зърно и призовава за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи "TVP World".

Председателят на Африканския съюз Азали Асумани изрази мнение, че предложенията на Владимир Путин за предоставяне на зърно на Африка са неадекватни, и освен това подчерта необходимостта от прекратяване на огъня в Украйна.

Африкански лидери притиснаха Путин за зърнената сделка и мирния им план за Украйна

В заключителната реч на руско-африканската среща на високо равнище в Санкт Петербург той каза също, че Путин е показал готовност да преговаря с Украйна и че сега е необходимо да бъде убедена "другата страна".

Миналата седмица, след като отказа да удължи действието на Черноморската зърнена инициатива, която позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърно от морските си пристанища въпреки продължаващата война, Путин информира африканските лидери, че Русия е готова да предостави на Африка зърно, част от което с безплатна доставка.

Това решение, както и последвалите бомбардировки от страна на Русия на украинските съоръжения и складове за износ на зърно, доведоха до рязко покачване на цената му в световен мащаб.

"Президентът на Русия показа, че е готов да ни помогне в областта на доставките на зърно", каза Асумани. "Да, това е важно, но може да не е напълно достатъчно. Трябва да постигнем прекратяване на огъня."


Путин обеща безплатни доставки на зърно за 6 държави в Африка

"Президентът Путин ни показа, че е готов да води диалог и да намери решение", добави той. "Сега трябва да убедим и другата страна."

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за прекратяване на огъня сега, което би оставило Русия да контролира близо една пета от страната му и би дало на силите ѝ време да се прегрупират след 17-те размирни месеца на бойни действия

Компенсация за щетите от колониализма

Русия и африканските държави се договориха да си сътрудничат в търсенето на компенсации за щетите, причинени от колониализма, и да се стремят към връщане на културни артефакти, се казва в заключителната декларация от срещата на върха Русия-Африка, публикувана на уебсайта на Кремъл.

Страните се споразумяха "да допринесат за завършването на процеса на деколонизация на Африка и да търсят компенсации за икономическите и хуманитарните щети, нанесени на африканските държави в резултат на колониалната политика, включително реституция на културните артефакти, отнети в процеса на колониалния грабеж", се казва в декларацията.
БГНЕС