Адвокатка, спасила от електрическия стол редица подсъдими, поема защитата на Царнаев
Адвокатка, спасила от електрическия стол редица подсъдими, поема защитата на Царнаев / снимка: Reuters

Един от адвокатите на Джохар Царнаев, който е обвинен за атентатите по време на Бостънския маратон, ще бъде известната американска юристка Джуди Кларк, специализирала в защитата на подсъдими, заплашени от смъртно наказание.

Кандидатурата й като член на защитата на Царнаев беше одобрена от съдията по делото Мериан Боулър.

Както отбелязва агенция Асошиейтед прес, адвокатката от Сан Диего Джуди Кларк е спасила от електрическия стол редица известни подсъдими. Сред нейните бивши клиенти са математикът Тед Качински с прякора "Унабомбър", който изпращаше по пощата писма бомби, Сюзан Смит, удавила двете си малки деца през 90-те години, Джарет Лофнър, който откри стрелба по време на среща с избиратели и рани представителката на Конгреса на САЩ Гейбриъл Гифърдс в град Тусон, щата Аризона, както и християнинът терорист от олимпиадата в Атланта Ерик Рудолф, посочва БТА.

САЩ обявиха за организатори и изпълнители на взривовете в Бостън братята Царнаеви - Тамерлан и Джохар, които са от чеченски произход. Тамерлан беше убит в престрелка с полицията, а Джохар беше ранен и арестуван. В момента той е държан в затворническия медицински център в Девънс, недалеч от Бостън, в единична килия под 24-часово наблюдение.

Миналата седмица срещу него бяха повдигнати обвинения в масово убийство, за което може да получи смъртна присъда.