/ БГНЕС
Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчкото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му по-рано тази година, обяви прокурор, цитиран от Асошиейтед прес. 

Трима души са обвинени за убийството на журналиста Ян Куциак

По думите на специалния прокурор, чието име не бе огласено, каквато е практиката при тежки наказателни дела, от сумата са били платени 50 хиляди евро. Останалите 20 хиляди евро са били опростен дълг, уточни той на пресконференция. 

БГНЕС

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си на 21 февруари. Словашките власти тогава съобщиха, че убийството е поръчково и свързано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки между местни политици и италиански мафиоти. Убийствата предизвикаха в Словакия масови протести, уволнение на началника на националната полиция и оставката на правителството, припомня АП. 

Убитият словашки журналист писал за връзки на мафията с приближени до премиера

Словашки медии съобщиха, че на заседание на Специалния наказателен съд вчера в Банска Бистрица е било постановено, че четиримата заподозрени съучастници в убийството остават под стража. 44-годишната Алена Жужова е обвинена като поръчител, Томаш Сабо - като пряк извършител, Мирослав Марчек - като шофьор, и Золтан Андрушко - като помагач. 

Според новинарския уебсайт topky.sk на пресконференция словашката главна прокуратура е дала разяснения за развитието на делото. 

Задържаха заподозрени за убийството на журналиста Ян Куциак

Пред репортери главният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в разследването и е подчертал, че има пълно доверие в следователите. Чижнар обещал, че обществеността ще бъде информирана за хода на разследването. 

На пресконференцията било съобщено, че някои от четиримата обвиняеми са били осъждани в миналото, но не за престъпления с насилие. 
БТА