/ БГНЕС
Испански съд нареди задържането на 7 каталунски сепаратисти по подозрение в подготовка на терористична атака, предадоха ДПА и АФП.

Седемте мъже, арестувани в понеделник, са обвинени в принадлежност към терористичен организация и притежание на експлозиви.

Специализиран съд в Мадрид нареди седмината да останат задържани под стража, без право на пускане под гаранция.

Съдия Мануел Гарсия Кастельон каза, че задържаните са част от група, която се е нарекла Отряд за тактически отговор и целта й е "да се постигне създаване на каталунска република с всички средства, включително насилие".

Около 600 000 поддръжници на независимостта на Каталуния участваха в демонстрация в Барселона

Други двама мъже, арестувани също в понеделник, са били освободени.

Членове на каталунското сепаратистко движение реагираха критично на задържането на седмината мъже.

"Това е нов случай на репресия срещу каталунското движение за независимост", каза Мария Росике, член на националистическа партия "Републиканска левица на Каталуния".

Гражданската гвардия подозира, че задържаните са подготвяли актове на саботаж в периода от 1 октомври (когато през 2017 г. се състоя незаконният референдум за независимост) до обнародването на решение на Върховния съд, което се очаква скоро, предаде АФП.

Най-висшата съдебна инстанция трябва да обяви през октомври присъдите по историческия процес срещу 12 каталунски лидери, борещи се за отделяне от Испания, заради ролята им в опита за откъсване на автономната област през 2017 г. Някои от тях са задържани от близо две години.
БТА