50 израелски жени се съблякоха в знак на подкрепа за египетска блогърка
50 израелски жени се съблякоха в знак на подкрепа за египетска блогърка / снимка: Reuters

Петдесет израелски жени се съблякоха за колективна гола снимка в знак на подкрепа за египетска блогърка, която позира гола и предизвика скандал в родината си, пише в. "Кориере дела сера".

В началото на ноември 20-годишната студентка от Американския университет в Кайро Аля Магда ел Махади качи осем провокативни снимки в блога си в интернет. На тях тя позира гола, само с червени обувки и черни фигурални чорапи. Момичето се определи като привърженик на светската държава, феминистка, симпатизантка на либерализма, вегетарианка, индивидуалистка и истинска египтянка. Тя твърдеше, че чрез голите снимки протестира срещу лицемерието и консервативността на новите управници на Египет.

Блогърката допълни, че се е съблякла, за да протестира и срещу насилието в обществото, срещу продължаващите прояви на расизъм и сексуалните посегателства над жените.

Инициативата й породи остри критики сред сънародниците й. Именно това подтикна 50-те израелски жени да последват примера на Аля Магда. В събота активистките се събраха в къща на емблематичния булевард Ротшийл в Тел Авив (където беше протестният палатков лагер на израелските "възмутени") и заснеха скандалните кадри, предава БТА. На тях те позират разсъблечени с плакат, изписан на арабски, иврит и английски. Той гласи: "Любов без граници. Симпатизираме на Аля Магда. Ние сме нейните израелски сестри".

Израелките твърдят, че по този начин искат да отправят призив за край на разединението в страната и да покажат, че голите хора са равни. Като пример за разединението в Израел израелките посочват споровете между ултраортодоксалните евреи и светското мнозинство в Ерусалим.

Ултраортодоксалните евреи настояват за отделни автобуси за жените и мъжете. Неотдавна те организираха кампания срещу танцово училище, намиращо се в центъра на Ерусалим. Под натиска на ултраортодосалните ръководството на училището трябваше да скрие прозорците с дебели завеси, за да не смущават танц