37 души бяха застреляни в Карачи след убийството на политик
37 души бяха застреляни в Карачи след убийството на политик / снимка: Reuters

Трийсет и седем души бяха застреляни тази нощ в Карачи, най-големия град в Пакистан, а десетки автомобили и магазини бяха опожарени след вчерашното убийство на местен политик, съобщи Асошиейтед прес.

Южният град с 16 милиона жители от години е разтърсван от политическо, етническо и религиозно насилие и от дълго време е убежище за талибани и бойци от Ал Каида, отбелязва агенцията.

Новата вълна от насилие заля Карачи, след като депутатът от местния парламент Раза Хайдер беше застрелян заедно с бодигарда си от неизвестни нападатели на мотоциклет. Хайдер беше член на Движение "Мутахида Кауми" (Национално движение на мохаджирите), което в коалиция с Пакистанската народна партия управлявава провинция Синдх. Движението "Мутахида Кауми" представлява основно потомците на имигрантите от Индия, които се установиха в Пакистан след създаването му през 1947 година, пише БТА.

Главният противник на движението е светската националистическа формация Национална партия "Авами" (Народна национална партия), подкрепяна от етническата пущунска общност.

След убийството на Хайдер активисти от "Мутахида Кауми" се заклеха да отмъстят на политическите си противници.