11 мегаполиса в Азия са застрашени от климатичните промени
11 мегаполиса в Азия са застрашени от климатичните промени / снимка: sxc.hu

Дака, Манила и Джакарта са сред 11-те мегаполиса в Азия, които са изложени на риск от екстремни природни феномени, причинени от глобалното затопляне и промените на климата. Това се посочва в доклад на Световния фонд за дивата природа, озаглавен "Мега напрежение за мегаполисите", предадоха световните агенции.

Мегаполисите, посочени в доклада, са разположени все в крайбрежни зони или в районите на делтите на големи реки в Азия.

Столицата на Бангладеш Дака е поставена на първо място в класацията на най-застрашените мегаполиси. В доклада се отчита, че с населението си от 13 милиона души, което до 2025 г. ще достигне дори 25 милиона души, този беден град е застрашен главно от наводнения, защото е разположен само на метри над морското равнище и защото често пъти е връхлитан от циклони.

На второ място са поставени филипинската столица Манила и индонезийската столица Джакарта. Манила, с население от 11,5 милиона души, често пъти е поразявана от тайфуни и от наводнения, водещи до катастрофални свлачища.

Джакарта, с население от 24 милиона души, е най-големият мегаполис в региона и освен, че е изложен на екстремни природни феномени, е град, който потъва и в който солените морски води проникват в подземната водопреносна мрежа, се посочва в доклада.

На трето място в класацията са Колката, в Индия, и Пном Пен, в Камбоджа. На четвърто място са Шанхай, в Китай, и Хошимин, във Виетнам. На пето място е тайландската столица Банкок. На шесто често са Куала Лумпур, Хонконг и Сингапур.

В доклада се отчита, че от тези градове Хонконг и Сингапур най-бързо ще се адаптират към климатичните промени, водещи до екстремни природни феномени, заради технологичния напредък в инфраструктурата си, пише БТА.

Всички 11 града обаче ще бъдат на фронтовата линия и ще понесат удара на климатичните промени, се отчита в доклада.