10 убити и десетки ранени при нападения и престрелка в Южна Русия и Северен Кавказ
10 убити и десетки ранени при нападения и престрелка в Южна Русия и Северен Кавказ / снимка: sxc.hu

Най-малко 10 души са убити, а десетки са ранени в два самоубийствени атентата и престрелка между руските сили за сигурност и предполагаеми ислямисти в Северен Казказ, предаде ДПА. Агенцията се позовава на руски медии.

Петима бойци са били убити от силите за сигурност в гора, разположена по границата между руската Ставрополска област и Карачаево-Черкезката република. В престрелката е загинал и един служител на милицията.

Ставрополският край граничи със Северен Кавказ, където от години многобройни радикални ислямистки групи водят въоръжена борба за независимо емирство. Кремъл се опитва да наложи мир в района, който страда от бедност и висока безработица, отбелязва ДПА.

В една от републиките на Северен Кавказ, в дагестанското село Губден бяха извършени два самоубийствени атентата срещу милицията - от мъж и от жена. Двама милиционери загинаха и 30 души бяха ранени, допълва БТА. Първа пред милиционерски участък се взриви жената, три часа по-късно пред същия участък се взриви вторият терорист в кола, пълна с експлозии. Мощността на втория взрив е била не по-малко от 30 кг тротилов еквивалент. Образувал се е кратер с диаметър 1,7 метра и дълбочина от 70 см, съобщи агенция Интерфакс.

Русия се опитва да издири главния чеченски терорист Доку Умаров, който този месец във видеопослание, разпространено чрез интернет, заяви, че е наредил да бъде извършен кървавия атентат на московското летище "Домодедово"на 24 януари, в който загинаха 37 души.