Жечев се пошегува: „Споразумяхме се” с Китай да им дадем гейм
Жечев се пошегува: „Споразумяхме се” с Китай да им дадем гейм / netinfo
Живко Жечев е бивш ген.секретар на Българската федерация по волейбол, а в момента е член на техническата комисия към Световната централа FIVB. И през това издание на Световната лига той бе технически делегат на доста срещи и имаше възможност с очите си да се убеди на няколко пъти как се подготвя Пекин за Летните олимпийски игри.

Жечев сподели пред Гонг, че при последното си посещение в Азия е говорил с наставника на китайския национален отбор, който е бил респектиран от силата на България. От своя страна на шега Жечев си е стиснал ръката със Зоу да ни „вземат” гейм.

Българският специалист е притеснен относно комуникацията по време на Игрите: „Всички кимат, но кимането не значи, че са разбрали точно какво им се казва или какво се изисква. Пекин обаче вече е напълно готов за Игрите! Това ще бъде най-добре организираната Олимпиада”.

Освен това бе потвърдена информацията, че китайските спортисти и в частност волейболистите се подготвят в тайни бази: „Крият ги не малко, а много. Националните им състезатели са били изтеглени от националното им първенство и скити да тренират на две места. Волейболистките на Китай не са се появявали никъде последната година-година и половина. Капацитетът на мъжкия им отбор не е толкова впечатляващ, но имам предчувствие, че някоя от волейболните сили ще бъде неприятно изненадана и разочарована от домакините”.

Волейболните срещи от олимпийски турнир ще си играят в две зали – сутрешните в по-малка с капацитет до 4000 зрители, а следобедните и вечерни мачове в обновения им Зимен дворец за 8-10 хиляди души. Билетите за женските мачове вече са разпродадени, а на мъжките срещи с участието на Китай трибуните се очаква да бъдат препълнени.

Самият Живко Жечев е усетил проблема с въздуха в Пекин – при пътуването си през март, въздухът е бил с фин прах от пустините в Монголия.

Ето и пълното интервю на Живко Жечев пред Гонг:

- Готов ли е Пекин за волейболния олимпийски турнир?

- Определено да, като се сравни на този етап какво бе в Атина преди четири години, а преди това в Сидни и Атланта. Китайците са определено напред в подготовката си. Всички съоръжения са напълно завършени, функционират, вече се направиха и тестови състезания в тях. Те нямат проблеми, още повече има неограничен брой доброволци.

- А относно съоръженията, в които ще се играят мачовете . . .

- Две са залите. Едната е по-малка за сутрешните сеанси по два мача. Тя е за по-малко от 4 000 зрители и е част от Техническия им университет. Другата зала е старо съоръжение, което е напълно обновено. За 8-10 хиляди човека и се е използвала основно за ледените спортове – фигурно пързаляне и хокей.

- Останахте ли с впечатление, че китайците крият спортистите си?

- Крият ги не малко, а много. Националните им състезатели са били изтеглени от националното им първенство и скрити да тренират на две места. За мен не е изненада представянето на китайките на завършилото Гран При (5 място), те имат потенциал и състав, кой то да спори за златните медали. Но отборът на Китай не се е появявал никъде последната година-година и половина. Капацитетът на мъжкия им отбор не е толкова впечатляващ, но имам предчувствие, че някоя от волейболните сили ще бъде неприятно изненадана и разочарована от домакините. Те ще се хвърлят на всеки отбор, пък каквото стане . . .

- Лошо ли е, че ние (България) започваме именно срещу Китай?

- Напротив! Аз дори се пошегувах с техния старши треньор Жуанан Зоу, че стартираме срещу тях, а той ми каза: „Вие сте много силен отбор, ще сме радостни, ако ви вземем един гейм”, а аз на шега му протегнах ръка с думите: „Споразумяхме се! Няма проблем!”. Действително мъжкият им волейболен отбор има голям прогрес сравнение с предните години, но е далеч от тази световна класа, която може да се намеси в разпределението на предните места.

- Какво друго Ви направи впечатление от многото ви посещения в Китай и Пекин през последните месеци?

- Основният проблем на тази Олимпиада ще бъде комуникацията! Всички кимат, но кимането не значи, че са разбрали точно какво им се казва или какво се изисква. Всички трябва да сме нащрек, да не се допусне неприятна ситуация заради това кимане.

- Обиколил сте цял свят. Сега гледахте на живо почти всички отбори, които са на Олимпиадата. Възможно ли е някой от по-слабите тимове да поднесе изненада в Пекин?

- По принцип – да! Това е тежко състезание. На олимпийски игри винаги може да се стигне до такъв развой. Проблемът е, че може да си видял отборите, но не съвсем. Никой не е показал пълния си олимпийски тим! По подобие на нашия състав се въртят, крият играчи. Нашият състав също не е играл заедно! Руснаците ми прави впечатление, че играят с един по-основен състав. Американците също са така, но до мачовете с нас. След фините в Рио де Жанейро, казаха, че нямат уговорени контроли.

- Имахте ли проблем с въздуха в Пекин?

- Първият път през март имах! Казаха, че е обичайно – духат някакви ветрове от Монголия се донася фин прах, който затъмнява, мислиш, че е облачно, а то е пустинен прах!

- Това най-добре организираната Олимпиада ли ще бъде?

- Очаквам точно това! Първо, китайците нямат притеснения от финансовия ресурс. Второ, имат невероятно много хора и работна ръка.

- А ще се напълнят ли залите?

- По техни думи билетите са разпродадени вече! При жените 100% ще е пълно, защото в Китай са запалени по женския волейбол. При мъжете също очаквам интерес, но лошото е, че те са три сеанса – в малката зала сутринта от 9 часа два мача, в голямата зала пък има следобеден и късен вечерен сеанс от по две срещи. 100% е сигурно, че на двубоите на Китай залите ще бъдат пълни!