Петър Стойчев спечели последната квалификация за Пекин 2008
Петър Стойчев спечели последната квалификация за Пекин 2008 / netinfo

Българинът Петър Стойчев спечели последната олимпийска квалификация за Пекин-2008 в плуването на 10 километра и ще участва на летните олимпийски игри в тази дисциплина.

Днес в квалификацията в Пекин българският плувец се класира на първото място с време 1 час и 59 минути и ще стартира в плуването на 10 километра на летните олимпийски игри през август в китайската столица.

На второ място в днешната квалификация на 10 километра се класира 19-годишният унгарски плувец Гершак Чаба, който изостана с 13 секунди от Петър Стойчев. На трето място е Ростислав Витек /Чехия/, който изостана на 35 секунди от Стойчев. "Беше много, много трудно състезание със силен насрещен вятър, каза след победата си Петър Стойчев.

Това беше последната олимпийска квалификация и в Пекин се събраха отново много силни състезатели от целия свят.

"Чувствах се добре през цялото време и успях да слеза под два часа, което е постижение. Каналът и условията тук са перфектни. Смея да твърдя, че организацията бе една от най-добрите, откакто се състезавам. Изпълних целта си да участвам на трета олимпиада в две дисциплини - 1500 метра и 10 000 метра. Още ме е яд за световното първенство в Севиля, където не успях да взема квота на 10 километра. Явно ми е писано нещата да се постигат по трудния начин. Надявам се в края на август на този същия канал на олимпиадата отново да бъда на почетната стълбичка", коментира плувецът. Петър Стойчев и неговият треньор Красимир Туманов пристигат в София утре, понеделник, в 22,00 часа с полет от Франкфурт /Германия/.