Горещина и влага очакват атлетите в Осака
Горещина и влага очакват атлетите в Осака / netinfo
Тежките климатични условия на субтропичното лято в Осака ще затрудни максимално участниците на Световното по лека атлетика в края на август.

До 13-ти този месец федерациите трябва да заявят в ИААФ участниците, но на официалния сайт вече се появи нота с практични съвети как атлетите да се справят с тежкия климат в тази част на Япония.

Поне седмица аклиматизация е нужна преди състезанието на всеки един участник на Световното в Осака.

В практичните препоръки американски лекар съветва за специален хранителен режим, прием на всеки час на електролитни и енергийни напитки особено по време на маратона, естествено плюс вода.

Тялото трябва да е добре хидратирано преди състезание, за да се справи с тежкото натоварване. Никакви слънчеви бани по време на шампионата, кожата не трябва да се маже преди старт, защото допълнително ще се увеличи изпотяването.

И още от съветите на ИААФ - максимално тънки чорапи от естествени материали. Теглото трябва да се контролира преди и след всяка тренировка, за да се прецени колко течност ще е необходима за възстановяване на организма.

На първо четене съветите на международната централа по лека атлетика изглеждат леко наивни, но всъщност от тези детайли понякога зависи битката за медали. Сега остава и българските треньори да се запознаят подробно с публикуваната нота, защото понякога един тежък и мокър чорап в маратонката може да ти коства призово класиране и неосъществена мечта.