Българските евродепутати с декларация срещу Майкъл Шийлдс
Българските евродепутати с декларация срещу Майкъл Шийлдс / netinfo
Българските евродепутати протестираха с декларация срещу приемането за разглеждане в Европейския парламент на петиция по присъдата на футболния хулиган Майкъл Шийлдс, който бе осъден в България за опит за убийство на българския барман Мартин Георгиев.

Футболният фен на Ливърпул бе осъден на 10 години затвор в България за опит за убийство, но в последствие бе транспортиран в британски затвор, където да излежи присъдата си. Няколко месеца след това се появиха информации, че той може да бъде освободен по-рано - на 30 май 2010 година. В средата на месец декември миналата година, Шийлдс се подложи на детектор на лъжата и според известен британски експерт, хулиганът бил невинен, като тогава от семейството на Шийлдс заявиха, че се надяват техният син да прекара последната си Коледа зад решетките.

В средата на месец януари, президентът на Република България Георги Първанов прие по нейно искане Арлийн Маккарти, член на Европейския парламент. Правосъдният министър на Великобритания Джак Стро пък заяви след няколко седмици, че Майкъл Шийлдс не може да бъде освободен от британския затвор, в който излежава присъдата си, тъй като за това трябва да се съгласят и българските власти.

В средата на месец март, министърът на правосъдието Миглена Тачева обсъди със своя британски колега Джак Строу евентуалното освобождаване на осъдения в страната ни Шийлдс. В края на месец май, от пресцентъра на Министерството на правосъдието на България обявиха своята позиция по твърденията на адвоката на Майкъл Шийлдс – Пийт Уедърби и на депутата от Европейския парламент Арлийн Маккарти, че има нежелание и неспособност от страна на българските власти да се справят със случая.

На 18.06., евродепутатът ни Душана Здравкова от групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент призова всички български евродепутати за подкрепа срещу петицията, внесена в Европейския парламент от името на Майкъл Шийлдс.

Днес, всичките 18 български евродепутати пуснаха декларация, в която се казва, че българските власти и съдебната система са несправедливо обвинени в некомпетентност и разглеждането на петицията е недопустимо вмешателство в независимостта на съдебните ни власти.