Бьоркман сложи край на състезателната си кариера
Бьоркман сложи край на състезателната си кариера / netinfo

Шведът Йонас Бьоркман официално сложи край на 17-годишната си тенис кариера, след като отпадна от надпреварата на двойки на турнира "Мастърс Къп" в Шанхай. 36-годишният Бьоркман и партньора му Кевин Юлиет (Зимбабве) по-рано днес загубиха от поляците Мариуш Фирстенберг и Марцин Матковски с 2:6, 6:1, 6:10 и отпаднаха в груповата фаза на надпреварата. "Страхотно е да завърша кариерата си на един от най-големите турнири за годината, макар че ми се искаше да бях стигнал по-далеч. Все пак не можеш да имаш всичко", коментира Бьоркман, който има девет титли от турнири от Големия шлем и достигна до четвърто място в световната ранглиста на сингъл.

"Психически се подготвях за края на кариерата ми и той вече настъпи. Много съм щастлив, че имах възможността да играя тенис на високо ниво за толкова много години. Започнах с този спорт като хоби, а успях да играя при професионалистите цели 17 години, което е невероятно", допълни той. Бьоркман, полуфиналист на "Уимбълдън" на сингъл преди две години, е заработил над 14,5 милиона долара от наградни фондове в кариерата си. Той помогна на Швеция да спечели три пъти купа "дейвис" през 1994, 1997 и 1998 година.

"Вероятно трите титли от купа "Дейвис" са най-значимите за мен", каза Бьоркман, който има 60 турнирни победи в кариерата си, 54 от които на двойки. Най-голямото съжаление за шведа е загубата от британеца Грег Руседски на полуфиналите на Откритото първенство на САЩ през 1997 година. Много съжалявам за този мач, защото тогава се чувствах във форма и можеше дори да стигна до титлата", каза той. Бьоркман смята да се отдаде на семейството си и на работата за специализирано списание за тенис в родината си.