/ ThinkStock/Getty Images
Разпореждането е на премиера, а новите щатни бройки ще бъдат разпределени в местата за лишаване от свобода и в съдебната охрана
200 нови щатни бройки ще бъдат разкрити в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти в Министерския съвет.

Новината идва след анонса за протести на надзирателите в затворите, тъй като след среща с ръководството на Министерството на правосъдието, е станало ясно, че и през следващата година няма да бъдат открити исканите нови 200 щата в системата.

Надзирателите в затворите готвят протести заради неизпълнени обещания (ВИДЕО)

„След заседанието премиерът Бойко Борисов разпореди във връзка с обявената стачна готовност на надзирателите министерството на правосъдието да започне подготовката за осигуряването по разкриване на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. С това разпореждане синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания“, посочи правосъдният министър.

Той добави, че тези нови щатни бройки ще струват 7 млн. лева. А за да се осигурят средствата, се предвижда оптимизиране на отделни разходни пера.

Затворник нападна надзирател в затвора във Варна

Кирилов припомни, че и преди са били удовлетворени исканията на надзирателите с увеличение на възнагражденията с 10% и по-добър регламент в законодателството за тяхната дейност и условията на труд.

Министърът призна, че поводът за решението да се открият нови щатни бройки, са били протестите, но подчерта, че още министър Цецка Цачева е поела ангажимент ежегодно да се постига увеличение на щатния състав в тези две главни дирекции.

„Общият дефицит, който би следвало да бъде компенсиран, е около 1600 бройки. Спешният дефицит е около 676 бройки.“, уточни той.