/ УниКредит Булбанк
УниКредит Булбанк получи приза „Банка на годината“ за 2022 в България от престижното международно списание Global Finance. На своите 29-и годишни награди изданието отличи онези банки, които са се отнесли с нужното внимание към потребностите на своите клиенти в трудните пазарни условия, като междувременно са постигнали силни резултати и са положили стабилни основи за бъдеш икономически растеж.

Победителите са отличени след задълбочени консултации между редакторите на списанието с корпоративни финансови мениджъри, банкери, банкови консултанти и анализатори от цял свят. При избора на водещите банки са били анализирани различни обективни и субективни фактури.
Разгледаните обективни критерии включват: растеж на активите, рентабилност, географски обхват, стратегически взаимоотношения, ново бизнес развитие и иновации в продуктите. Субективните критерии включват мненията на анализатори на акции, анализатори на кредитен рейтинг, банкови консултанти и други, участващи в бранша.

„В резултат на огромните трудности, причинени от пандемията, тези промени изискват повишено внимание към глобалните търговски отношения. Нашите награди подпомагат вземащите решения при избора на най-добрите финансови партньори”, споделя Джоузеф Д. Джарапуто, издател и редакционен директор на Global Finance.

„Благодарни сме за отличието на Global Finance, защото това е оценка за изключителните усилия, ангажираност и професионална отдаденост на целия екип на банката. Независимо от турбулентните условия, при които клиентите и обществото трябва да оперират, когато имат за партньор стабилна финансова институция, те не само разполагат с възможност да се справят с икономическите пост-ефекти от ковид кризата и сложната геополитическа обстановка, но и да придобият увереността да вземат успешни финансови решение“, коментира Цветанка Минчева Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

УниКредит Булбанк УниКредит Булбанк

През 2021 г. УниКредит Булбанк успешно затвърди лидерската си позиция на банковия пазар в страната. В сегмента банкиране на дребно, банката отчете по-висок ръст от средния за пазара в България, а в сегмента на корпоративното и инвестиционно банкиране УниКредит Булбанк продължава да бъде лидер с дял от близо една пета от целия пазар. Основен фокус в развитието на най-голямата банка по активи в България през следващата година е продължаващ растеж на базата на създаване на стойност както за акционерите на банката, така и за всички заинтересовани страни.

В светлината на съществуващата ситуация в Украйна, екипът на Global Finance е взел решение да не присъжда награди за най-добра банка в страни, пряко замесени в настоящия конфликт. Пълен доклад на избраните банки ще се появи в майските печатни и дигитални издания на Global Finance. Наградените ще получат своя приз на официална церемония, която ще се проведе по време на годишните срещи на МВФ/Световната банка във Вашингтон в Националния пресклуб през месец октомври 2022 г