Българският петаскейл суперкомпютър Discoverer предлага нова облачна услуга за бизнеса по метода “HPC as a Service”. Потребители от цял свят могат да се възползват от изчислителната мощ на Discoverer в облака, наред с други вече налични ресурси.

Услугата на българския суперкомпютър се предлага от редица световни платформи, сред които и Yahoo Finance. Интегрирането на Discoverer в този вид дейност е съвместен проект с водещата компания Nimbix, собственост на високотехнологичния гигант “Атос” и консорциум „Петаскейл суперкомпютър България“ с водещ партньор София Тех Парк.

Предимството на облачната услуга е, че не е нужно потребителите да закупуват годишен лиценз за ползване на високопроизводителната машина, а заплащат само за потребения капацитет. От тази възможност могат да се възползват малки и средни компании, които не разполагат с финансов ресурс за наемане на изчислителна мощ на суперкомпютри. Според експерти, цените, които Discoverer предлага, са по-добри от тези на някои от големите платформи със сходни услуги. Българският бизнес може да използва облачната услуга и чрез съвместната ваучерна система на ИАНМСП и суперкомпютър Discoverer.

Discoverer

В началото на годината консорциум “Петаскейл суперкомпютър България” подписа договор с технологичната компания Hewlett Packard Enterprise за изграждане на платформата за анализ на големи данни Ezmeral, чрез която вече се предлага нова услуга в рамките на Discoverer и София Тех Парк. Платформата предоставя технологична експертиза, модели и софтуери на бизнеса и академичната общност. Ezmeral е насочена към проекти и в областта на големи инфраструктурни обекти и населени места. В момента съвместно с HP Enterprise и Столична община, екипът на Discoverer започва работа за оптимизиране на редица процеси в София, които да доведат до подобряване на градската среда.

От откриването си през 2021 г. суперкомпютър Discoverer се използва от редица научни и бизнес екипи от Италия, Нидерландия, Австрия, Испания, Белгия, Франция и България. „Предоставили сме капацитета на Discoverer в научна и обществена полза. Отворени сме за взаимодействие за всяка задача, която може да доведе до пробив в науката, създаване на нови материали и медицински формули. Работим за това, суперкомпютърът да бъде използван по най-ефективния начин за икономиката и обществото“, казва председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на консорциум „Петаскейл Суперкомпютър България“ Петър Статев. Наред с това екипът на Discoverer продължава да организира обучения за използване на суперкомпютъра. В тях могат да се включват експерти, но и хора без опит в областта на високопроизводителни машини.