Остава рискът партиите да злоупотребят с данни и на следващите избори
Остава рискът партиите да злоупотребят с данни и на следващите избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От парламентарните партии Атака с най-много сигнали за злоупотреба с данни, ДПС – с най-малко
74105
От парламентарните партии Атака с най-много сигнали за злоупотреба с данни, ДПС – с най-малко
  • От парламентарните партии Атака с най-много сигнали за злоупотреба с данни, ДПС – с най-малко

Най-много подадени сигнали за нарушение на личните данни има срещу Българска Национално-Патриотична партия, срещу която са подадени 119 сигнала. Съюзът на комунистите в България пък е с най-много жалби - 110.

Това заяви днес Венцислав Караджов, председател на Комисия за защита на личните данни.

От парламентарно представените партии ДПС е с най-малко сигнали и жалби (една жалба и нито един подаден сигнал), а с най-много сигнали е Атака -12 на брой, както и с 4 жалби.

Коалиция за България има 6 жалби и 8 сигнала, а ГЕРБ - 3 жалби и 7 сигнала.

Остава висок рискът партиите да злоупотребят с лични данни в подписките за участие в предсрочните парламентарни избори, предупредиха от Комисията за защита на личните данни.

По време на евровота хиляди граждани разбраха, че са участвали в партийни подписки, без да знаят за това. От 1380 жалби срещу партии в комисията, общо 493 са годни за разглеждане. Регулаторният орган обаче все още не е готов с проверката и не е ясно коя партия с колко пари ще бъде глобена.


Комисията за защита на личните данни даде пресконференция, която беше определена от своя председател Венцислав Караджов като „превантивна".

Регулаторният орган продължава да работи по 493 сигнала на граждани, които са се оплакали, че са записани с личните им данни в партийни подписки за участие в евровота. Работата обаче още не е приключила, като възможните глоби са между 1000 и 100 хил. лв.

„В момента ние събираме доказателства. Обединили сме всички жалби към един политически субект в едно производство. Това значи, че ако към една политическа партия са подадени 50 жалби, те се разглеждат едновременно. Законът за защита на личните данни ни задължава като надзорен орган да разгледаме всички жалби и да направим максималното за защита личните данни на гражданите в качеството им на избиратели. Ако не направим сега необходимото, това ще се повтори и на следващите избори", заяви Венцислав Караджов.

По думите му комисията изпитва затруднения в проверката, защото не може да идентифицира по места кой е събирал данни и е фалшифицирал подписи.

Според Караджов е необходимо политическите субекти в качеството им на администратор на лични данни да предприемат организационни мерки, като се събират лични данни да е ясно кой и за какви цели ги събира, да уведомят гражданите, че ако забележат некоректни данни, могат да ги коригират:

„Т.е. да се подходи добросъвестно при събирането на такива лични данни. Продължава рискът за злоупотреба и на следващите избори и затова направихме тази пресконференция, защото считаме, че тя е добра превантивна стъпка".


Зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева заяви, че комисията е изпратила своите предложения към законодателя за защита на личите данни на хората, които участват в подписките на формациите. Венцислав Караджов увери, че проверката и вероятни санкции вър партии нарушители ще бъдат наложени в началото на септември.