Защитникът на евтаназията Джак Кеворкян излезе от затвора
Защитникът на евтаназията Джак Кеворкян излезе от затвора / netinfo

Защитникът на правото на евтаназия Джак Кеворкян, известен в САЩ като "Д-р Смърт", излезе от затвора, след като излежа осем години за убийството на пациент, съобщиха информационните агенции.

79-годишният бишв патолог Кеворкян казва, че е помогнал на най-малко 130 души да умрат.

"Евтаназията трябва да бъде легализирана. Ще работя с тази цел, но няма да нарушавам закона", каза неотдавна той пред телевизия Фокс 2 Нюз.

През 90-те години Джак Кеворкян накара американското общество да се изправи пред етичните проблеми, поставени от пациентите в края на живота им, като оповести публично съветите си как да се извърши самоубийство и като разпространи видеозаписи на хора, които го умоляват да им помогне да умрат, припомня АФП.

Отчаянието на тези десетки хора накара част от обществото да се замисли над идеята за правото на достойна смърт.

Кеворкян помогна на 52-годишен мъж да сложи край на живота си, засне смъртта му и изпрати видеозаписа на Си Би Ес. Излъчването на записа, който беше основно доказателство на процеса, доведе до осъждането му за това убийство на 14 април 1999 г.

През 1997 година Орегон стана единственият американски щат, който легализира евтаназията. В периода 1998 - 2006 година 300 души са се самоубили, взимайки смъртоносни дози лекарства, предписани им от техните лекари . Усилията да бъдат прокарани подобни мерки в други щати се провалиха.

Проучване на изследователския център Пю от 2006 г. показва, че американците са разделени по този въпрос.

Ако 84 процента от тях смятат, че пациентите трябва да имат правото да откажат лечение за поддържане на живота им, общественото мнение е много по-разделено ( 45 на 46 процента) по отношение на правото на лекарите да помагат на пациентите си да умрат.