Великотърновският митрополит помаза костите на цар Калоян
Великотърновският митрополит помаза костите на цар Калоян / netinfo

Всеопрощаваща молитва за цар Калоян прочете по-рано днес великотърновският митрополит Григорий. Той помаза костите на българския владетел с миро и елей и постави върху тях икона на Свети Иван Рилски.

Великотърновският митрополит хвърли върху костите и шепа пръст от гроба, в който са лежали в църквата „Св. 40 мъченици” преди откриването им от археолога Въло Вълов през 1972 г.

Мощите на победителя на кръстоносците бяха подредени в специален саркофаг от висококачествена стомана и завити в пурпурна плащеница. Върху капака на саркофага е поставена отливка на пръстена печат на владетеля, намерен в гроба му в църквата “Свети 40 мъченици”. Тя е изработена от скулптура Станчо Ганев, разликата с оригинала е в изписаните години на царуването на Калоян 1197-1207. На капака е изписана и годината на препогребването 2007 – осемстотин години след смъртта му.

Костите на българския владетел Цар Калоян ще бъдат погребани утре с държавни почести в църквата „Свети 40 мъченици”. За ритуала по държавното погребение ще пристигне президентът Георги Първанов. До сега тленните останки на средновековния владетел бяха експонирани в Регионалния исторически музей във В. Търново.