акад. Светлин Русев
акад. Светлин Русев / БГНЕС, архив
Климатичната инсталация в Национална галерия Квадрат 500 е направена така, че тя не може да изпълнява функцията си в музейни условия, каза в интервю за Дарик пенсионираната главна уредничка в музея Искра Захариева. Тя каза още, че увредените творби са над 40 броя, а за да се възстановят някой от тях ще са нужни години работа от реставратори.

Картините в Българския Лувър в риск

Според Искра Захариева действията на директора на Квадрат 500 Слава Иванова не са навременни. Захариева смята, че ръководството е трябвало да уведоми обществеността за проблемите в музея.
"Проблемът се е неглижирал и крил", категорична е Захариева.

Над 90 000 посетители са разгледали „Квадрат 500"

Според акад. Светлин Русев, който е председател на Художествения съвет на Националната галерия Квадрат 500, основният проблем не е технически, а в ръководството на музея. По думите му решенията в галерията се взимат едностранно от страна на директора Слава Иванова. 

Слава Иванова очаквано стана директор на „Квадрат 500"

"Проблемът е свързан с цялото ръководство на галерията. Не е частен, а много широк. С това ръководство се работи чиновнически", коментира акад. Русев. По информация на NOVA той вече е депозирал оставката си като ръководител на художествения съвет на Националната галерия.
 
Ръководството на музея не беше намерено за коментар по темата.