Картините в Българския Лувър в риск - за това сигнализира художникът Недко Солаков. Според него - повреда в климатиците е на път да разруши десетки ценни платна, посочва NOVA.
 
Тайната вечеря – тази картина е рисувана преди близо 500 години. Днес неин дом е галерията "Квадрат 500". Причината за тревогата станаха тези облепвания, които се появиха по редица от платната, тук, в Българския Лувър. В риск ли са картините?
 
„Като болка в сърцето” – така художникът Недко Солаков описва емоциите си от видяното в "Квадрат 500".

Над 90 000 посетители са разгледали „Квадрат 500"
 

Едва снощи разбрах и видях с очите си трагедията в "Квадрат 500" - естествено продължение на несанкционираното пипане с голи височайши ръце”, разказа художникът.
 
Той реши да излее възмущението си във Facebook, но не и пред камерата на NOVA. Директорът на галерията обаче направи коментар под погледа на лицата от картините – покрити с лепенки:
 
Проблемът не е в облепванията, разказва Слава Иванова – а в това, което ги е наложило. Те са аварийна мярка, в противен случай – живописният слой може и да падне. Заплахата е резултат от едноседмична повреда на климатиците и последвал едноседмичен ремонт. В най-студените дни на януари.

Слава Иванова очаквано стана директор на „Квадрат 500"
 
„В момента вече няма риск за картините. Със сигурност има допълнителни напуквания. Със сигурност има и допълнителни олющвания на живописен слой”, коментира Слава Иванова, директор на „Квадрат 500”.
 
Правилното съхранение на картините изисква специални условия – температура между 18 и 20 градуса и влажност на въздуха - между 45-55%. А това поставя в риск десетки произведения на западноевропейското изкуство, създадени между 15-ти и 19-ти век.
 
И всичко това можеше да се размине, ако галерията разполагаше с помещения, в които да премести платната при подобни аварийни ситуации. Те обаче все още се ремонтират, защото Българският Лувър отваря врати много преди работата по него да е завършена.
 
Днес климатиците вече работят, а влажността на въздуха се поддържа от специални овлажнители.
 
Дали травмите по платната са необратими – това тепърва ще изяснява екип от реставратори, който ще работи, за да ги спаси.
nova.bg