Римокатолическата църква чества Светите братя Кирил и Методий
Римокатолическата църква чества Светите братя Кирил и Методий / netinfo
Римокатолическата църква чества Светите братя Кирил и Методий в римската базилика "Сан Клементе", предаде Радио Ватикана.

Префектът на Конгрегацията за богопосветените кардинал Франк Род отслужи тържествената литургия за литургичния празник за Светите братя Кирил и Методий в римската базилика. Поздравявам България за нейното присъединяване към Европейския съюз тази година заедно с Румъния, заяви кардиналът.

В препълнената базилика присъстваха много свещеници, посланици от славянските страни и вярващи в тържествената евхаристия, която по традиция организира една от славянските общности в Рим. Тази година основният организатор бе Папският словенски колеж, а в церемонията участваха българските семинаристи, учещи във Вечния град. Присъстваха и православни представители, сред които и отец Климент Бобчев от българската православна общност в Рим, предаде Радио Ватикана.

Тази година контекстът на церемонията е по-особен, тъй като България е вече член на ЕС, а кирилицата е една от официалните азбуки на общността.

Славянските народи не трябва да бъдат пасивни в ЕС и в европейската цивилизация. Аз смятам, че славянските народи притежават вътрешно богатство и определена чувствителност, чувство за морал и душевно богатство, което трябва да предадат на "старите европейци", заяви още кардинал Франк Роде.