/ БГНЕС
Нека заедно се погрижим България да има духовно бъдеще. Нека заедно сътворим ново духовно Възраждане, е призовал в словото си ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков на академичното тържество в аулата на СУ за 24 май, цитиран от пресцентъра на висшето училище.
 
На празника са присъствали заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, народният представител проф. Станислав Станилов, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, ректори на висши училища, учени от БАН, духовници, преподаватели и студенти.
 
България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура (СНИМКИ)

В словото си ректорът на СУ е цитирал думите на Иван Вазов от "Големият ден": "Защото и 11 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на новите надежди и през векове заспалите сили на един народ, лишен от велики традиции и жаден за тях", и е попитал - ако 24 май е Великден на духа, правим ли достатъчно, за да остане България "държавата на духа", както я нарече акад. Лихачов, и да не се превърне в държава на духовната нищета.
 

БГНЕС


Проф. Герджиков е изтъкнал, че днес темата за духовността и човечността е изместена в световен мащаб от важни и спешни каузи, като борбата с глада и преодоляването на дигиталното разделение.
 
"Но съвременният дебат подценява истинската опасност. Не изкуственият интелект и роботите застрашават човечеството - истинската заплаха е в това, че хората губим човешкото. Ново духовно Възраждане и нов хуманизъм са ни необходими не само за да запазим културата, просветата, науката и духовните традиции, а за да съхраним човечността си. Хуманизъм и хуманност имат общ корен - те са присъщото на човека", е подчертал ректорът на СУ.
 

БГНЕС

 
Той е изтъкнал, че в България тази опасност е още по-очевидна - заради демографската криза и емиграцията се безпокоим, че сме изчезващ народ, но не осъзнаваме, че истинската опасност е изчезващата духовност. "Ние не четем, не търсим духовно израстване, а единствено икономически просперитет, не общуваме едни с други, не си помагаме, егоизмът е изместил емпатията, а атеизмът - вярата в доброто", е казал проф. Герджиков.
 
Ректорът на Софийския университет е призовал да възродим духовността и човечността. Той е отправил искрената си благодарност към българските учители, преподаватели, изследователи, библиотечни и читалищни деятели, към творците и е посочил, че за тях всеки ден е "Великден на духа и на просветата".
БТА