/ БГНЕС
България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура
97517
България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура
  • България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура
България отбеляза Деня на българската писменост, просвета и култура. На 24 май отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий - създатели на първообраза на българската писменост - глаголицата.

Честит 24 май!

Българската азбука - кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа през 9 в. с протекцията на цар Борис I и с каноничното признание на Константинопол и Ватикана. Нейни създатели и разпространители са учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Те я утвърждават като обучават хиляди свещенослужители на новата писменост и слово. 
 

БГНЕС


София отбелязва Деня на българската просвета и култура (ВИДЕО)

Празнично шествие с ученици, учители, жители и гости на столицата премина по улиците на София. В него традиционно участие взеха президентът, кметът на града, министърът на образованието, представители на Православната църква и академичната общност. Към тях днес се присъедини и солидна група от не толкова популярни политици.

Духовността изчезва, заяви по-късно през деня в Аулата на Софийския университет ректорът проф. Атанас Герджиков и даде пример точно с тези политици, застанали на първите редици на шествието, пред академиците. Герджиков припомни и думите на Вазов, че празникът на Кирил и Методий е даскалски празник, а не празник на политика.

Министър Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме инвестициите в образованието

БГНЕС


Традиционното празнично шествие за Деня на българската азбука, просвета и култура тръгна от Археологическия музей, премина покрай Народното събрание и Софийския университет след което спря пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий. В шествието освен официалните лица - държавният глава, столичният кмет, министърът на образованието, представители на Българската православна църква, учители и ученици, се включиха и много граждани, сред които и много семейства с деца.

БГНЕС


Радев: Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието, трябва да сме непримирими към невежеството

Пред паметника на Кирил и Методий негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим отслужи празничен водосвет, а слова за празника произнесоха президентът на България и кметът на София. "Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата трябва да сме непримирими към невежествено", заяви държавният глава Румен Радев.
 

БГНЕС


"Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, което ни прави народ  с бъдеще", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Като най-важна цел в момента тя посочи възраждането на учителската професия като мисия. Първокласниците Симеон Йорданов и Борислава Петрова поздравиха присъстващите на празника със стихотворението на Вазов.
 

БГНЕС


Проф. Анастас Герджиков: Нека заедно да сътворим ново духовно Възраждане 

По-късно в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ректорът проф. Атанас Герджиков отправи призив за възвръщане на духовността и човечността. Изчезващата духовност е истинската заплаха за българския народ, посочи той.
 

БГНЕС


Всяка политическа инициатива, основана на духовността, би обединила всички българи и би имала много по голям успех от надвикванията кой ще ни обещае повече, заяви още проф. Герджиков.
 

БГНЕС

БГНЕС


БГНЕС