Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Това каза президентът Румен Радев в празничното си слово по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържествената церемония за празника в столицата се провежда пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Преди това в центъра на столицата премина шествие, което поведоха държавният глава и просветният министър Красимир Вълчев.
 
Честит 24 май!

„Повече от век на тази дата споменаваме светите братя Кирил и Методий, св. Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството, а това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има свой смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни“, заяви Радев.
 
София отбелязва Деня на българската просвета и култура (ВИДЕО)

По думите му следващата стъпка е речникът. „Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото, но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото. Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие. Но и най-ученият не трябва да забравя смирението, защото всеки знае нещо, което другите не знаят“, допълни президентът. Според него най-важната стъпка е свободата на духа. „Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска“, каза още Румен Радев.

"По пътя към духа и знанието, всички ние, българите имаме една щастлива орис - нашия език. Тази реч омайна и сладка, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме. Защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината", каза държавният глава.
 
Министър Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме инвестициите в образованието

"Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от култура. В тази вечна битка на светлината с тъмата пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете както се пее в химна на Стоян Михайловски "сеятели на правдата", грамотни, свободни и достойни", каза президентът.
 
"Поклон пред светлото дело на българския учител, успех по пътя към знанието на вас, скъпи ученици. Честит празник", завърши словото си президентът.