С празнични прояви в цялата страна бе отбелязан Денят на българската просвета и култура. На 24 май отдаваме почит на Светите братя Кирил и Методий – създатели на първообраза на българската писменост – глаголицата.
 
Българската азбука - кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа през 9 век с протекцията на цар Борис I и с каноничното признание на Константинопол и Ватикана. Нейни създатели и разпространители са учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Те я утвърждават като обучават хиляди свещенослужители на новата писменост и слово.

Честит 24 май!

Днес на кирилица пишат над 300 милиона души в цял свят. Освен у нас тя е използвана в Русия, Беларус, Казахстан, Босна и Херцеговина, Украйна, Сърбия, Черна гора и други държави. От 1 април 2007 година кирилицата става и третата официална азбука в Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, се отбелязва с шествия и тържества в цялата страна.
БГНЕС

Традиционното празнично шествие в София за Деня на българската азбука, просвета и култура тръгна от Археологическия музей, премина покрай Народното събрание и Софийския унверситет  след което спря пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий. В шествието  освен официалните лица – държавният глава, столичният кмет, министърът на образованието, представители на Българската православна църква, учители и ученици,  се включиха и много хора, сред които и много семейства с деца.

СНИМКИ: Отбелязваме Деня на българската просвета и култура

Пред паметника на Кирил и Методий негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим отслужи празничен водосвет, а слова за празника произнесоха президентът и кметът на София.

24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, се отбелязва с шествия и тържества в цялата страна. В София се проведе шествие и тържествена церемония
БГНЕС

Ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежествено, заяви държавният глава Румен Радев. "Това започва още с правописа, защото в него всяка буква, символ има свои смисъл и място. Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с думите погива и смисълът. Третата стъпка е знанието - всеки го трупа според своите способности и усърдие. И най-важната стъпка е свободата на духа. Ние, българите имаме една щастлива орис - нашия език. Невежеството няма празник, но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата. Пожелавам на вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете както се пее в химна на Михайловски "сеятели на правдата", каза президентът.

Вижте цялото слово на държавния глава

Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство, което ни прави народ  с бъдеще, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Като най-важна цел в момента тя посочи възраждането на учителската професия като мисия. "Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали - на лидери, които водят, които показват посоки, които откриват хоризонти както пред нашите деца, така и пред нас като нация. Голямата промяна започва в момента, в който вратата на класната стая се затвори и учителят застане срещу онези тридесет изпитателни, любопитни или разсеяни детски погледи. И те заедно се превърнат в един клас, в една общност", каза градоначалникът.

Министър Вълчев: Имаме ангажимента да увеличаваме инвестициите в образованието

Първокласниците Симеон Йорданов и Борислава Петрова поздравиха присъстващите на празника със стихотворението на Вазов "Аз съм българче".  

Стотици хора поднесоха цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.