Представиха възстановен образ на цар Самуил
Представиха възстановен образ на цар Самуил / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Директорът на Института по антропология при Българска академия на науките /БАН/ член-кореспондент Йордан Йорданов подари пластика - възстановен образ на цар Самуил, управлявал България от 997 г. до 1014 г.

Йорданов каза, че образът е възстановен въз основа на гипсово копие на черепа, предадено му от директора на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров. Възстановката продължила около четири месеца, съобщава БТА.

Гипсовото копие е от базиликата "Свети Ахил" от едноименния остров в малкото Преспанско езеро от 11-ти век. Гипсовата отливка е била съхранявана в НИМ.

През 1969 г. гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата "Св. Ахил" и открива четири саркофага, като предполага, че единият от тях е на българския цар Самуил. Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около метър и шестдесет и е починал приблизително на 70 години.

На проявата в музея на Института по антропология присъства лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, омбудсманът Гиньо Ганев, управителят на БНБ Иван Искров, председателката на ДКСИ Цвета Маркова.