Почистиха 7 тона боклук в Рила
Почистиха 7 тона боклук в Рила / снимка: Impact Press Group
Почистиха 7 тона боклук в Рила
44521
Почистиха 7 тона боклук в Рила
  • Почистиха 7 тона боклук в Рила

Общо 7 тона боклук е изчистен от Рила по време на тазгодишната акция по почистване на планината, организирана от екосдружение „За Земята". Това каза за Дарик Велко Мариянов от сдружението.

В продължение на седмица доброволци от цялата страна събраха и свалиха от планината 4,5 тона желязо и над 3 тона стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и различни домакински принадлежности предимно от околностите на "Жълтоезерна поляна", разположена близо до хижа "Чакър Войвода" в Национален парк "Рила".

"Това е 14-то по ред височинно прочистване на защитени територии в България, което продължи от 16 август до 1 септември с участието на над 50 доброволци от цялата страна. Тази година приоритет бяха разрушаването и демонтирането на едни стари бунгала на НАП, хижа "Чакър Войвода" при "Жълтоезерна поляна". Това е една прекрасна местност в Рила", обясни Велко Мариянов.

Той допълни, че по-голяма част от боклуците са концентрирани в бунища над 20-30 години.

"Във високите райони, където трудно се е свалял боклука са се копали ями, в които се е изхвърлял боклука - консерви, стъкло, пластмаса, найлонови отпадъци, примесени с пръст. Това е трудното, че при тези бунища доброволците копаят с кирки, влачи се боклукът на гръб до места, където вече може да се извози с коне или транспорт", каза още Мариянов.

Той уточни, че все повече се формира съзнание в хората, че може би на все по-малко места ще се срещат такива бунища и изрази удовлетворение, че почистванията също имат своя принос за това.