Нараства нивото на агресивност в обществото към бежанците, предупреждава социолог
Нараства нивото на агресивност в обществото към бежанците, предупреждава социолог / снимка: БГНЕС

Сред българското население нараства не обемът на ксенофобията, а нивото на агресивност спрямо бежанците, каза социологът Кольо Колев на кръглата маса "Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежище и имиграция" в столицата, предаде БТА.

Проучване, извършено преди година, е показало България като една от най-толерантните държави по отношение на чужденците, но година по-късно се установява рязко повишаване на ксенофобията, надминаваща нивата на толерантност, допълни той.

Агресивността е нараснала сред 20 на сто от населението според Колев. Нападението и насилието над чужденци се одобрява от 15 на сто от населението. По думите на Колев това е опасно явление, което може да доведе до трусове и повишаване на ксенофобските настроения, както и до сблъсъци между българи и чужденци.

Причините за повишаването на нивото на ксенофобията и агресията се дължи на усещането у българина за слабост на правоохранителните органи, усещане за безнаказаност по отношение на увеличената битова престъпност в условия на криза, както и липсата на доверие в институциите, каза Колев. Той посочи още, че в България се наблюдава нещо, което съществува и в страните от Западна Европа - задълбочаване на недоверието и страх от навлизането на исляма като нещо непознато и страшно.

Бежанският проблем не се разглежда като нещо временно, а като траен проблем, който ще доведе до създаване на нова, маргинализирана и неинтегрирана група в обществото, допълни Колев.

Проучването ще бъде представено подробно по време на предстояща пресконференция.