Минната дирекция в Перник стана полицейски участък във филм
Минната дирекция в Перник стана полицейски участък във филм / снимка: sxc.hu

Кадри от ТВ сериала „Недадените", който тръгва през март по БНТ, бяха заснети в Перник. В първите дни след 9 септември 1944-а, най-представителните сгради са избрани за участъци на милицията и затова сградата на Минната дирекция в Перник е избрана за терен на снимките. В подземието на сграда за филма е направена арестантска килия, а Тържествената зала в дирекцията стана арена на съдебен процес.

"Недадените" ще бъде исторически сериал от 12 епизода за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Сценарият на поредицата е писан в продължение на 10 години с помощта на четирима консултанти и много голяма степен пресъздава точни исторически събития и съдби на действителни герои.

Сценарист е Емил Бонев, режисьори - Вито Бонев и Иван Митов, оператори: Мартин Балкански и Димитър Неделчев. Музиката към поредицата е написана от Стефан Вълдобрев.

Продуцентът Мирослав Боршош е събрал солиден актьорски състав, сред които Мариус Куркински, Владимир Пенев, Камен Донев, Явор Бахаров, Димитър Баненкин. Ролята на Цар Борис III е поверена на актьора Пенко Господинов. Главната женска роля играе Лидия Инджова, която влиза в образа на младата Лиляна Паница, малко позната историческа личност със сериозен личен принос за спасяване на българските евреи от лагерите на смъртта.

Преди 70 години Лиляна Паница е била лична секретарка на комисаря по еврейските въпроси в България Александър Белев. Преди това двамата са работили във вътрешното министерство. С риск за живота си тя първа информира еврейската общност у нас за опасността нейните представители да бъдат депортирани в нацистките лагери на смъртта. На своята пишеща машина Паница напечатва споразумението "Белев - Данекер" за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Македония.

След идването на новата комунистическа власт в България, в началото на 1945 година, Лиляна Паница е изправена пред Народния съд по обвинение, че като чиновник в Комисарството по еврейските въпроси е съдействала "при провеждане на взетите мерки за гонение на евреите и е използвала служебното си положение за добиване на лична облага". През април 1945 г. е призната за невиновна, но дни по-късно е зверски пребита в едно от мазетата на милицията. Умира преди да навърши 30 години. Това са и част от епизодите, заснети в Перник.

Има вероятност израелска телевизия да закупи новия български сериал "Недадените", който ще се излъчва по БНТ1 от 10 март, коментираха от снимачния екип.